5 tips til bedre søvn

5 tips til bedre søvn
Søvn er og vil altid være afgørende for at fungere optimalt i hverdagen. Søvn har også stor betydning for din træning og træningsresultater. Derfor giver vi i dette blogindlæg 5 tips til, hvordan du kan forbedre din søvn.

5 TIPS TIL BEDRE SØVN

1. Digital Detox

 Du ved det nok allerede, men at holde dine øjne væk fra telefonen og computeren inden sengetid, kan bidrage til bedre søvn. Det blå lys, der udsendes fra skærmen kan forsinke frigivelsen af søvnfremkaldende melatonin, øge den vågne opmærksomhed og nulstille kroppens indre ur til en senere tidsplan.

Prøv derfor at lægge telefonen væk, inden du går i seng, så den ikke distraherer dig i at få din optimale søvn.

 

2. Morgensol

Den bedste måde at starte din dag er ved at indstille dit biologiske ur. Dette gør du ved at bevæge dig ud i morgensolen og udsætte dine øjne for naturligt lys.

Sollyset forstærker din naturlige døgnrytme. Når du udsætter dine øjne for det naturlige lys tidligt om morgenen, signalerer du til din hjerne at sengetiden er forbi. Du kan blandt andet starte morgenen med at gå en tur, cykle eller løbe en tur. Så er kroppen i gang helt fra morgenstunden.

 

3. Drop koffein inden sengetid

 Dette kan umuligt overraske dig. Koffein er et stimulerende middel, der påvirker vores søvn negativt, hvis det tages på det forkerte tidspunkt af dagen. Koffein forårsager en reduktion i hovedmetabolitten 6-sulfatoxymelatonin, som forstyrrer vores naturlige døgnrytme.

Virkningen af koffein er selvfølgelig varierende fra person til person, men undersøgelser viser, at koffein som indtages 6 timer inden sengetid kan have en negativ effekt på søvn [1]. Dette kan du derfor have i mente, hvis du oplever søvnproblemer.

 

4. Træn dig til bedre søvn

Træning er klart med til at give energi i hverdagen, men det kan også hjælpe dig til at sove og føle dig træt. Dette skyldes at træning også  fortæller vores krop, at den har brug hvile og restitution for at genopbygge vores energi reserver [2]. 

 

5. Hav en god temperatur i rummet

 En god og behagelig temperatur i rummet har også positiv indflydelse på din søvn. Det termiske miljø er faktisk en af de væsentligste faktorer, der kan påvirke menneskets søvn. Du har måske allerede oplevet, at det i de varme sommermåneder kan være sværere at falde i søvn.

Det betyder ikke, at du skal have et termometer med i seng, men du bør være bevidst om, hvor varmt eller koldt rummet er. Derudover er det en rigtig god ide at lufte ud, inden du går i seng for at få luftet ud i rummet.