Mangler du energi i hverdagen?

Mangler du energi i hverdagen?

 

Er du blandt dem, der allerede oplever træthed kl. 15?

Det er hårdt at opleve lav energi i løbet af dagen, hvis man ønsker at være produktiv. Manglende energi kan føre til, at du ikke yder dit bedste og oplever manglende motivation. Men energi er essentiel for at få hverdagen til at fungere optimalt. 

Så før du bliver for træt af at læse, så lad os komme til vores 5 bedste tips til, hvordan du kan booste din energi.

VORES 5 RÅD TIL AT ØGE ENERGI

1. Få mere søvn

Kvalitetssøvn er førsteprioritet for øget energi, produktivitet, energi, restitution og godt helbred. Vigtigheden af en god nattesøvn bliver ofte erstattet af andre prioriteter om aftenen (blandt andet at scrolle på TikTok og Instagram reels...:))

Men sandheden er, at søvn ikke kun påvirker dit energiniveau, men også den fysiske og mentale sundhed. The National Sleep Foundation anbefaler, at du sover 7-9 timer om natten [1]. Du kan eventuelt bruge en søvnapp til at måle kvaliteten af din søvn og skabe et overblik over dine soverutiner.

Du kan også læse vores blogindlæg om 5 tips til bedre søvn HER

 

2. Bevæg dig mere

Kender du det, når øjnene bliver tunge, og du skal rykke dig selv for at komme tilbage til fuld bevidsthed? Løsningen på dette er ofte bare at vække dig ved at komme i gang. Måske skal du bare op og strække kroppen eller gå en kort tur. Efter at have bevæget dig lidt rundt, vil du oftest bemærke at kroppen har fået mere energi, og du har fået fokus tilbage igen.

Derudover vil du opleve mere energi i hverdagen ved at dyrke regelmæssig motion. Også lavintensiv træning kan booste dit energiniveau og dit humør :D

 

3. Spis dig til energi

Vores kroppe har brug for mad til at holde sig i gange - ligesom en bil har brug for brændstof (eller strøm :)). Derfor er det vigtigt at give kroppen den energi, den har brug for, så vi kan yde vores bedste. 

Alle cellerne i din krop indeholder noget, der hedder mitokondrier. De laver den livsnødvendige energi, der holder dig i live. De nedryder den mad, vi spiser og tager de nødvendige næringsstoffer og omdanner dem til energi. Disse mitokondrier har brug for gode fødevarer, som kan være med til at booste vores energiniveau.

Men selve spiseprocessen optager også energi, og det kræver en enorm mængde energi. Derfor er det en god ide at lade der være tilstrækkelig tid mellem måltiderne, så kroppen ikke konstant kræver energi til fordøjelsen i løbet af dagen.

4. Bliv eksponeret for sollys om morgenen

Der er en grund til, at vi vågner bedre, når solen skiller gennem hullerne i vores persienner om morgenen. Af samme grund er solopgangslamper blevet populære om vinteren. Det skyldes at solen er med til at danne den korrekte mængde kortisol i kroppen, som blandt andet er med til at indstille kroppens naturlige ur.

Der er meget værdi i at få sollys om morgenen. Især D-Vitamin er vigtigt for din mentale sundhed og energiniveau. Studier viser, at udsættelse for sollys den første time af dagen forbedrer fokus, produktivitet og energi. 

 

5. Koldt vand 

Det viser sig, at koldtvandsterapi kan være et af tricksene til at booste dit energiniveau. Hvis du kender Wimhof-metoden [2], vil du vide at isbad eller et koldt brusebad kan forbedre din søvnkvalitet. Når du udsætter kroppen for koldt vand inden sengetid, vil faldet i kropstemperaturen få dine melatoninniveauer til at stige, hvilket signalerer til din krop, at det er tid til at sove. Koldt vand reducerer også inflammation, hævelser og ømme muskler, hvilket kan bidrage positivt til din resitution. 

Men sjovt nok, så kan det kolde vand også være med til at friske kroppen op om morgenen og booste din energi.